måndag 18 januari 2010

Alla är medborgare

och ska ha lika rättigheter till skydd,slås nu fast av Folk och försvars rikskonferens i Sälen. Muslimska medborgare i Sverige ska inte behöva bli utsatta för våld och hot av extrema muslimska organisationer.
Ganska självklart egentligen att ingen ska behöva bli utsatt för våld och hot av någon överhuvudtaget. Men det är dags att få upp ögonen för att inte alla muslimer är fundamentalister. Där har massmedia en möjlighet att vara med och påverka, en möjlighet som åsidosätts i jakten på säljande löpsedelsrubriker.

Det finns de moskeer i vårt land där det är förbjudet att diskutera politik,ett förbud som tagits för att försvåra värvandet av ungdomar till olika extrema organisationer. Jag är övertygad om att den vanlige muslimska föräldern är lika mån om sina barn som vilken annan normal förälder som helst.
Ett fåtal extremister ska inte få förstöra för flertalet,det tillåts inte annars.
Varför skulle det vara annorlunda i förorterna?

3 kommentarer:

  1. En liten tankevurpa där med att muslimska föräldrar skulle vara lika måna om sina barn.
    #1. Ett muslimskt par har i snitt långt fler barn än en Svensk familj. Kvantitet går i deras ögon före kvalitet, det viktiga är att få många barn som kan försörja dig när du blir gammal.
    #2. Även om de nu skulle vara lika måna om sina barn som Svenskar så uppfostrar de sina barn med muslimska värderingar vilket skiljer sig en hel del från våra protestantiska kristna värderingar.

    SvaraRadera
  2. Jag har inget att klaga på i sak, resonemanget är förnuftigt, man kan konsentrera sig på att beskriva vanliga muslimers tillvaro. Det är ändock inte dessa som fyller våra medier. Vanliga svenskar icke extrema, rubriceras i klump som rasister. När oron för muslimsk terror tas på allvar av medelsvensson kallas detta för Islamofobi. Orsak och verkan är helt
    ointressant för media. Det är komplicerat att i ena stunden beskriva ett terrordåd
    som i grunden har sitt hat till det västliga samhällets påverkan, inte skulla spilla över på vanliga muslimer. Vanliga muslimers tolkare av koranen skiljer sig inte mycket från de extrema. Det finns inte någon s.k. modärn linje inom Islam. Bara
    för och emot våld, ingen anpassning i tiden likartad vår kultur.

    SvaraRadera
  3. Sv; Du har rätt i att frågan inte är okomplicerad. Att klumpa ihop människor i fack är lätt. Mycket handlar om informationen man får.
    Redan när Muhammed dog uppstod schismer om hur hans ord skulle tolkas vilket resulterade i två grupper, Sunni och shia. Om jag inte har fel bygger shia på att islams budskap måste tolkas av vissa lärda medan sunni mer bygger på människans egen förmåga att tolka rätt. Inom dessa båda grupper finns det ändå mer grupperingar. Inte olikt de skillnader som finns inom kristendomen. Här i sverige tex bråkar präster fortfarande om kvinnliga prästers vara eller inte vara.

    SvaraRadera