tisdag 26 januari 2010

Polis skjuter förvirrad knivman.

I Ljungskile folkhögskola började en elev må dåligt under natten varpå andra elever på morgonen kallade på en lärare (eller kurator?). Det gick inte att få kontakt med eleven som,beväpnad med kniv,hade barrikaderat sig på en toalett.
Eleven var aggressiv och förvirrad när polis kom till platsen.
Eleven öppnade dörren och polisen fick se att han var beväpnad med kniv och var blodig på magen. Då sköt polisen honom.

Några enkla frågor kan man ställa sig:
När polis kom till platsen och fick fakta klart för sig,varför tillkallades inte kompetent psykiatripersonal?
Eleven var beväpnad med kniv,var enda alternativet att skjuta?
Har inte polis tårgas eller pepparsprej?

Eleven blev skjuten i benet,han har allvarliga men inte livshotande skador.

Polisens ammunition är av jaktkuletyp,förbjuden enligt Haagkonventionen att användas i krig. Den ger för allvarliga skador...

För eleven väntar nu åtal för hot mot tjänsteman.

Länkar: DN,AB,SVD,GP

11 kommentarer:

  1. Jo, pepparsprej har de. Tårgas fungerar inte så. Men även med pepparsprej vete attan om det går att få stopp på en kille som kommer springande med kniv utan att bli skuren ett par gånger. Självklart hade poliserna "vunnit" om de valt att ta ett slagsmål men inte utan att själva riskera att bli ordentligt skadade.

    Knivslagsmål är inget kul. Prova själv med en kompis. Beväpna honom med en märkpenna och be honom anfall dig. Försök komma åt att hålla fast honom utan att han får färg på dig. Betrakta två färgfläckar som risk för dödlig skada, 1 om den sitter i buken eller på halsen. Det är nära nog lögn i helvete att inte få något på sig.

    Och det ställer inte polisen upp på. De är människor de också, som gör sitt jobb. De vill kunna gå hem på kvällen med samtliga kroppsdelar intakta. Det finns inget sådant som "fair fight" med polisen. Det är inte det det handlar om.

    Psykiater? Beror på. De har inga magiska krafter att lugna med de heller och är det en beväpnad, våldsam människa så ska polisen definitivt vara med.

    Var det rätt att skjuta? Det hoppas jag att det blir utredning på.

    Åtalet? Vad som händer med det beror också på vad utredningen visar. Varför satt killen där inne och varför anföll han? Är det så att han är svårt psykiskt sjuk så brukar straffet bli tvångsvård. Som han skulle få i alla fall...
    Satt han däremot och drogade där inne så ligger han illa till.

    SvaraRadera
  2. Blev väldigt imponerad av vad Sanjassis inlägg.

    SvaraRadera
  3. Vid en undersökning gjord av polisförbundet visar det sig att 3 av 4 känner att de har otillräcklig kunskap vid möte med psykiskt sjuka. 2007 visade en rapport att 36% uppgav sig inte fått någon utbildning i ämnet.53% önskade mer utbildning.17% av poliserna uppgav sig aldrig haft någon kontakt med psykvården. Polisen handhar 1000-tals fall inom psykvården varje år..Det vore kanske lämpligt att de får utbildning i detta som är en del av deras jobb. Om nu våra politiker släpper till medel.

    SvaraRadera
  4. Att tillkalla psykiatripersonal i det här läget verkar kanske logiskt. Men vad jag undrar i sådana fall är varför psykiatrin begär flera 100 handräckningsärenden varje år för att de själva inte vågar åka ut och hämta patienter??

    SvaraRadera
  5. "Eleven var beväpnad med kniv,var enda alternativet att skjuta?
    Har inte polis tårgas eller pepparsprej?
    "

    Ett kniv är ett såpass allvarligt vapen att varken pepparsprej eller tårgas är att rekommendera. Dessutom är det extra svårt när man får ett plötsligt anfall som detta mot sig. Hade killen stått still kanske man skulle kunnat försöka sig på en sådann avväpning, men inte i detta fall.

    "varför tillkallades inte kompetent psykiatripersonal"

    Tror inte man hinner få kompenent psykiaktripersonal så fort till platsen, dessutom hjälper det inte alls i många fall.

    Det troliga var att det var ett "suicide by cop" fall, där killen ville bli skjuten av polis. Hans övriga agerande tyder på det.

    SvaraRadera
  6. Sv; Anonym 20.34. Huvudet på spiken. Det undrar jag också.Samarbetet mellan psykiatri och polis fungerar inte. Inte heller mellan psykiatri och övriga samhällsinstanser. Polisen har inte utbildning,inte ens tillgång till utbildat folk, för sådana här fall.

    SvaraRadera
  7. Det måste vara varje polismans rättighet att
    i nödvärn skjuta en våldsman för att få stopp på honom.
    Ta inte ut dem ur tjänst - de är ju inte dömda !!
    Leif

    SvaraRadera
  8. Polisen gör helt rätt som skjuter i dessa lägen, en våldsman måste ju stoppas, innan någon annan människa kommer till skada, TA INTE UR DET TVÅ POLISER UR TJÄNST!!!Måste ju så stopp på alla dessa dårar i samhället!!!
    MHJ

    SvaraRadera
  9. Hej!
    Ledsen om jag lägger mig i erat samtal.

    Jag känner denne killen mycket väl och jag blir lite arg över påståendet:
    "Det troliga var att det var ett "suicide by cop" fall, där killen ville bli skjuten av polis. Hans övriga agerande tyder på det."

    Var du där eller? Känner du honom?

    Och i övrigt anledningen till att polis tillkallades var för att personalen inte kunde hantera hantera situationen.

    Det behövs inte sägas något mer.PUNKT SLUT.

    SvaraRadera
  10. Det måste även vara en polis skylldighet att inte, det första han gör, avfyra sitt tjänstevapen mot en förvirrad psykotisk elev.
    Hota är inte samma som våld.
    Tycker det låter som att polisen i fråga panik aggerade.

    SvaraRadera
  11. Till anonym: Man har laglig rätt att panikagera om någon plötsligt rusar på en med en kniv. Vare sig man är polis eller inte. Pröva själv någong gång när du blivit lite torrare bakom öronen.

    Polisen är utbildad att skjuta mitt i målet vid ett sådant angrepp - d v s mitt i bröstet - eftersom allt annat är att spela med sitt eget liv.

    Att polisen trots det chansade, valde att skjuta i benet och dessutom träffade tycker jag tyder på ett stort mått av självbehärskning och professionalitet.

    Men du kanske var där, och dessutom är expert på att hantera sådana här situationer. Poliser är inte trollkarlar, eller lika fantastiska som på film. Särskilt inte idag när fysisk styrka inte är viktigt längre i vår jämställda poliskår bestående av små korta killar med rakad skalle och små blonda tjejer med hästsvans.

    Som sagt är det lätt att ropa på psykiatrikompetens. Men de kan inte trolla. Det är anledningen att de även om de funnits på plats i ALLA sådana här situationer begär handräckning av hemska polisen med sina otäcka pistoler - som är ett arbetsverktyg och inte sitter där på höften för att snurriga drömmare skall ha något att reta sig på.

    Polisens vapen är heller inget man använder för att utmäta straff - utan för att skydda sig själv. Man skjuter således inte bara "stygga" som "förtjänat det". Det kan vara sjuka människor. Den springande punkten är att man försöker ha ihjäl en polis - och polisen väljer då sin lagliga och självklara rätt att skydda sitt liv.

    SvaraRadera