onsdag 13 januari 2010

Marknadskrafter i frihet...

resulterar i spekulationsiver. Och som vanligt är det kunden som får betala. Höjningar av priser sker alltid omedelbart medan sänkningar låter vänta på sig. Ett slående exempel är bensinbolagens prishöjningar som sker samtidigt. Inget bolag verkar sitta på något lager förrän marknadspriset går ner. Då låter sänkningarna vänta på sig eftersom bolagen plötsligt sitter med stora lager de måste bli av med först. Det märkliga är att alla bolag lyckas sälja slut på sina lager samtidigt...

Nu har vi lekplatsen Nordpool där det handlas friskt och okontrollerat. Förespråkarna för denna lekplats säger att ett rörligt elpris gynnar kunden. Skitprat säger jag, var någonstans gynnar det kunden med en 500% höjning?
De enda kunder som förlorar minst, jag vägrar kalla de vinnare,är de som bundit sina priser. Vinnarna finner man bland spekulanterna på börsen.

Bankerna är ett kapitel för sig. Delar ut bonusar högre än vinsterna. Motiveringen är väl densamma som unger förra stora bankkrisen: Cheferna är eftertraktade på marknaden. Då gjordes en undersökning av,jag tror det var aftonbladet. Det visade sig att ingen ville ha någon svensk bankdirektör någonstans. Jag tror samma gäller nu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar